ONZE BETROKKENHEID

 

Het begon een aantal jaren geleden met een idee van Renate Groenevelt om modeaccessoires te importeren van vrouwenprojecten uit een derde wereld land.
In 2005 is men begonnen met het trainen van vrouwen om sieraden te maken, zodat ze zelf in hun levensonderhoud konden voorzien.

Door deze alleenstaande en verstoten vrouwen eerlijk en goed betaald sieraden en shawls te laten vervaardigen kunnen ze een waardig bestaan voor henzelf en hun kinderen opbouwen.
Daarom noemen we het HOOP DOOR HANDEL.

De alleenstaande vrouw in Nepal heeft het heel moeilijk en is vaak laag of ongeschoold. Als ze weduwe is geworden of verstoten mag ze niet meer werken en er is geen uitkeringsinstantie. Diepe armoede is het gevolg. Onderwijs voor de kinderen valt weg en ze zullen vaak ondergebracht worden in een weeshuis.

“Melaatsheid? Komt dat dan nog voor in deze tijd?
Toch worden mensen in de Nepalese cultuur zo behandeld. Is je man overleden, dan is dat je eigen schuld. Je zult wel iets gedaan hebben in je vorige leven. Lichamelijk gehandicapt doordat je aangereden bent? Kom niet in mijn buurt, want je brengt ongeluk. Slachtoffer van vrouwenhandel? Praat daar maar helemaal niet over, die schande is te groot. Je zult verstoten worden.”

(Zo begon het verslag van Renate, over haar reis naar Nepal)

Investeren in meisjes staat centraal in het ontwikkelingswerk. Door hen werk en een opleiding aan te bieden is er hoop voor de toekomst. Door te investeren in onderwijs aan vrouwen helpt men preventief armoede te bestrijden.

Door de inkomsten die de vrouwen uit de projecten ontvangen kunnen ze voorzien in eten, onderdak en onderwijs voor hun kinderen.

Daarnaast (mits onze verkoop goed loopt):
- is er voldoende geld voor medische zorg en de kindersterfte daalt
- lokale economie wordt gesteund, want de koopkracht stijgt
- het aantal meisjes dat bloot staat aan onderdrukking daalt

Met de visie Hoop door Handel helpen we elkaar: U ziet er stralend uit met een prachtig sieraad en de vrouwen in Nepal hebben weer een toekomst!